Bent u een gedupeerde van de kinderopvangtoeslagaffaire? Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen indienen bij SBN (Sociale Banken Nederland).

Private schulden zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Bijvoorbeeld schulden die u bij een postorderbedrijf als Bol.com heeft of een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder. Het Kabinet heeft besloten om private schulden van gedupeerden zoveel mogelijk over te nemen en af te betalen.

Bent u een van de gedupeerden waarbij de pauzeknop (moratorium) eindigt op 12 februari 2022? Dan heeft u van de Belastingdienst een brief gekregen over het indienen van deze schulden.

Waar en wanneer?

Vanaf 5 januari 2022 kunt u uw private schulden online indienen. Dat doet u bij het online loket op de website van SBN(externe link). Het is ook mogelijk om een formulier te downloaden, zodat u de schulden per post kunt indienen. U vindt het formulier vanaf 5 januari 2022 op www.sbn.nl(externe link).

Eindigt uw pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022? Dien dan uw private schulden vóór die datum in bij SBN. Als u uw private schulden namelijk niet op tijd indient, kunnen schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden invorderen. 
 

Wat kunt u nu al doen?

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle papieren van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Denk daarbij aan facturen/rekeningen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk indienen.  

Hulp nodig?

U kunt ondersteuning krijgen bij: 

  • het verzamelen van uw private schulden
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier
  • het indienen van uw private schulden in het online loket  

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN(externe link). Woont u in de gemeente Molenlanden of Gorinchem? Dan kunt u ook contact opnemen met  Avres. Woont u in de gemeente Vijfheerenlanden? Dan kunt u contact opnemen met Sociaal Team Vijfheerenlanden via 0800 - 5016 of via kinderopvangtoeslagaffaire@vijfheerenlanden.nl.