Vindt u het moeilijk om werk te vinden dat bij u past? Lukt het niet om een baan te behouden? Loopt u steeds vast op het gebied van werk? Dan kunt u misschien wat extra hulp gebruiken. Een jobcoach die u verder helpt bijvoorbeeld. Een aangepaste werkplek of meer uitleg tijdens het werk kan ook het verschil maken. Misschien komt u in aanmerking voor een Indicatie banenafspraak. 

Dit is een registratie bij het UWV en wordt ook wel een doelgroepverklaring genoemd. Als u een doelgroepverklaring heeft, wordt u opgenomen in het landelijk doelgroepregister. Met deze registratie heeft u recht op de hulp van een jobcoach. Ook zijn er voordelen voor de werkgever die u in dienst neemt.  Dit vergroot uw kansen op de arbeidsmarkt.

Indicatie banenafspraak aanvragen

U vraagt de Indicatie banenafspraak aan op de website van het UWV. Het UWV noemt dat op hun website Aanvragen beoordeling Arbeidsvermogen. Voor deze aanvraag heeft u een DigiD nodig. Na de aanvraag volgt een gesprek bij het UWV. Hierbij kan eventueel iemand van Avres aansluiten. Het UWV besluit of u een Indicatie banenafspraak krijgt.

Voordelen Indicatie banenafspraak

Als u een Indicatie banenafspraak hebt, biedt dat voordelen voor u en voor uw (toekomstige) werkgever. U krijgt hulp van een jobcoach bij het vinden van werk. De jobcoach helpt ook uw werkgever met tips en adviezen, zodat u helemaal tot uw recht komt. Daarnaast krijgt de werkgever enkele financiële voordelen.

De Banenafspraak

De Banenafspraak is een afspraak die de regering en werkgevers met elkaar hebben gemaakt. Daarin hebben de werkgevers beloofd dat ze een baan bieden aan mensen, die wat extra hulp nodig hebben. Als u een Indicatie banenafspraak heeft en bent opgenomen in het landelijk doelgroepregister, dan telt uw baan mee voor de Banenafspraak.

Doelgroepregister

Het UWV houdt bij wie in Nederland allemaal een Indicatie banenafspraak heeft. Dat doen ze in het landelijk doelgroepregister.