De situatie voor Oekraïense vluchtelingen is sterk aan verandering onderhevig en er is nog veel onduidelijk. Informatie die we nu geven, kan snel verouderd zijn. U treft hier de laatste bij ons bekende informatie over de verstrekking van een toelage voor leefgeld.

Ik ben gevlucht uit Oekraïne en verblijf in Gorinchem, Molenlanden of Vijfheerenlanden. Kan ik in aanmerking komen voor een toelage en hoe regel ik dat?

U kunt in aanmerking komen voor de toelage als u geen of onvoldoende geld heeft om van te leven. Belangrijk is dat u en uw gezinsleden (ook minderjarige kinderen) zich eerst in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven. Hierover kunt u contact opnemen met uw gemeente. Ook heeft u een in Nederland geldige bankrekening nodig. Voor het aanvragen van een bankrekening heeft u een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig. Meer informatie over hoe en waar u een bankrekening kunt openen vindt u onderaan deze Q & A.


Als dat geregeld is, dan kunt u deze gegevens doorgeven aan de gemeente waar u verblijft. Dit kan door onderstaande brief in te vullen en te versturen via onderstaande e-mailadressen:

  • U verblijft in Gorinchem

formulier Nederlands/Oekraïens 

Het ingevulde formulier kunt u inleveren bij de balie van het stadhuis in Gorinchem.

  • U verblijft in Molenlanden:

formulier Nederlands  formulier Oekraïens

Het ingevulde formulier kunt u versturen naar: leefgeld@jouwgemeente.nl

  • U verblijft in Vijfheerenlanden:

formulier Aanvraag Leefgeld

Het ingevulde formulier kunt u versturen naar: vluchtelingen@vijfheerenlanden.nl

Mag een rijbewijs dienen als identiteitsbewijs?

Nee, dat kan niet.

Ik heb geen of een verlopen identiteitsbewijs of paspoort, is dit een probleem?

Ja, dit is een probleem bij het aanvragen van een in Nederland geldig bankrekeningnummer. U heeft een rekeningnummer nodig om het leefgeld van Avres te kunnen ontvangen.
Bij de volgende vraag leest u wat u moet doen.

Ik heb geen identiteitsbewijs (meer). Wat moet ik doen om een toelage te krijgen?

U moet zich melden bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. Zij kunnen u verder helpen met het zorgen voor een identiteitsbewijs. Het is belangrijk dat u dit eerst regelt. De ambassade kan u alvast een certificaat (bewijs) aan u geven dat u de Oekraïense identiteit en nationaliteit heeft. U heeft hiervoor een pasfoto nodig. Die kunt u als vluchteling gratis laten maken bij de Primera in het stadhuis op het Spui in den Haag. Indien ook eventuele in kinderen niet beschikken over een identiteitsbewijs, dient u deze kinderen mee te nemen naar de ambassade zodat ook voor hen een bewijs geregeld kan worden. Met het certificaat kan de gemeente u inschrijven in de BRP. Klik hier voor meer informatie voor openingstijden het adres: Oekraïense ambassade(externe link).

Wat zijn de bedragen van de toelage?

De hoogte van het leefgeld in de gemeentelijke opvang is bepaald op 260 euro per maand. Dit bedrag bestaat uit 205 euro per maand voor voedsel als uzelf het eigen eten kan verzorgen en 55 euro per maand voor kleding en persoonlijke uitgaven. Als u door een particulier opgevangen wordt, krijgt u daarnaast nog een toelage voor de woonkosten (een wooncomponent). Dit bedraagt 215 euro per maand voor een volwassene en 55 euro per maand voor een minderjarige.

Wanneer krijg ik de toelage uitbetaald?

Zodra de gemeente uw BSN- en bankrekeningnummer heeft, geeft zij deze gegevens door aan Avres. U ontvangt dan zo snel mogelijk van Avres de eerste betaling over de maand waarin u bent ingeschreven in de BRP. Voorbeeld: u bent in april 2022 in de BRP ingeschreven, dan krijgt u de toelage per 1 april 2022. U bent u in mei 2022 ingeschreven, dan krijgt u de toelage per 1 mei 2022. Daarna ontvangt u elke 1e van de maand uw leefgeld op uw bankrekening. Bent u met een gezin dan ontvangt 1 persoon in het gezin de toelage voor alle gezinsleden (partner en minderjarige kinderen). Meerderjarige kinderen ontvangen de toelage op een eigen bankrekening (en hebben dus een eigen bankrekeningnummer nodig). Meer informatie over hoe en waar u een bankrekening kunt openen vindt u onderaan deze Q&A.

Ik werk of kan gaan werken. Heb ik dan ook recht op een toelage?

Uw toelage stopt zodra u betaald werk gaat doen. Dit geldt ook voor kleine verdiensten zoals een krantenwijk. Zodra u werk heeft of gaat werken, moet u dit direct doorgeven aan  Avres via: oekraine@avres.nl. Vermeld in de e-mail uw BSN-nummer. De toelage stopt dan vanaf de eerste dag van de volgende maand. Gezinsleden die geen betaald werk doen, blijven de toelage wel ontvangen. Om te kunnen werken moet u overigens ook altijd eerst een BSN hebben, dus inschrijven in de BRP is noodzakelijk.

Ik wil gaan werken maar heb hier een vraag over, waar kan ik terecht?

Voor werk verwijzen we u graag naar AV Werkt door: Zij helpen je met het vinden van werk en met zaken die daarbij komen kijken. Want er komt nogal wat op je af. Neem gerust contact met ze op. De hulp is kosteloos, het team staat voor je klaar! Stuur een mail naar werk@avwerktdoor.nl of bel naar nummer : 06 - 29 35 59 74.

Waarom is er sprake van een verschil tussen de hoogte van de toelage bij gemeentelijke en particuliere opvang?

Bij de gemeentelijke opvanglocatie regelt de gemeente uw woonplek en alles wat erbij komt kijken (zoals water en energie). Als u bij iemand thuis woont, regelt degene bij wie u woont dat allemaal. Dat levert voor hen extra kosten op. Daarom krijgt u dus extra geld (een wooncomponent) als u bij een gastgezin woont. Deze toeslag is onder andere bestemd voor een vrijwillige bijdrage aan uw gastgezin. Zo kunt u een deel van de onkosten vergoeden die het gastgezin voor u en uw eventuele gezinsleden maakt. Verblijft u bij een gastgezin dan is het goed is om hier met uw gastgezin over in gesprek te gaan en hierover afspraken te maken.

Ik maak gebruik van particuliere opvang (gastgezin). Moet ik mijn toelage aan hen afdragen?

Het kan zijn dat uw gastgezin vraagt om een vrijwillige bijdrage als u de toelage ontvangt voor woonkosten (€ 215 per persoon voor een volwassene per maand en € 55 euro per persoon voor een minderjarige per maand). Deze toeslag is onder andere bestemd voor een vrijwillige bijdrage aan uw gastgezin. Zo kunt u een deel van de onkosten vergoeden die het gastgezin voor u en uw eventuele gezinsleden maakt. Verblijft u bij een gastgezin dan is het goed is om hier met uw gastgezin over in gesprek te gaan en hierover afspraken te maken.

Is de toelage belast?

Nee, de toelage is niet belast.

Ik heb geen Oekraïense nationaliteit maar verbleef ten tijde van het uitbreken van de oorlog wel in Oekraïne. Kom ik in aanmerking voor een toelage?

U kunt in aanmerking komen voor een toelage als u aantoonbaar kunt maken dat u ten tijde van de start van de oorlog rechtmatig in Oekraïne verbleef bijvoorbeeld door het laten zien van een geldige Oekraïense verblijfsvergunning) of kunt aantonen dat u gevlucht bent en echtgenote/ of partner bent van iemand met de Oekraïense nationaliteit. Als u dit niet kunt aantonen, dan dient u zich te melden in het regionale, landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel, vanaf daar wordt de ondersteuning dan opgestart.

Ik ga verhuizen naar een andere opvanglocatie of verblijfplaats buiten de huidige gemeente waar ik verblijf. Heeft dat gevolgen voor mijn toelage?

Ja, u moet u bij de nieuwe opvanglocatie melden. Het leefgeld dat u van ons ontvangt, stopt bij vertrek en de nieuwe gemeente neemt het dan van ons over. Meld uw vertrek altijd bij uw gemeente en zorg voor aanmelding bij de nieuwe gemeente of opvanglocatie.

Ik ga verhuizen naar een andere locatie binnen mijn gemeente. Heeft dat gevolgen voor mijn toelage?

Geef deze wijziging direct aan uw gemeente door. De gemeente bekijkt of er gevolgen zijn voor uw toelage. Dit hangt onder andere af van de locatie waar u gaat verblijven.

Ik ga in een eigen huis (huur of koop) wonen, krijg ik dan nog een toelage?

Het recht op de toelage is gekoppeld aan een verblijf in een grootschalige of particuliere opvang. Als u zelfstandig gaat wonen dan vervalt daarmee het recht op leefgeld voor u en uw gezinsleden.

Ik vang mensen uit Oekraïne op. Wat moet ik doorgeven?

Het is belangrijk dat de mensen die u opvangt zich zo snel mogelijk in laten schrijven in uw gemeente (BRP). Indien een vluchteling niet meer bij u verblijft, is het belangrijk dat deze persoon op uw adres wordt uitgeschreven. Dit kan het beste gedaan worden door de vluchteling zelf. Indien u minderjarige kinderen opvangt die zonder ouder/verzorger in uw opvang verblijven, meldt dit dan bij de lokale Raad voor de Kinderbescherming. De contactgegevens vindt u op www.kinderbescherming.nl(externe link). U wordt verzocht uw situatie ook door te geven aan de Oekraïense ambassade(externe link).

Welke IND documenten heb ik nodig om te mogen werken?

Vanaf 1 november 2022 heeft u een sticker of O-ducment van de IND nodig.
Met deze documenten kunt u aantonen dat u zich kan houden de nieuwe regels.

U kunt meer lezen op de website van de Rijksoverheid(externe link)