Een groep statushouders leert door een intensief traject sneller de taal en kan zo sneller aan het werk. Dat is het idee achter de Taalsnelweg naar Werk, een pilot project dat eind 2019 van start ging met de eerste 20 deelnemers. Zij rondden dit traject in maart af en een aantal van hen is inmiddels gestart bij een werkgever.  

De deelnemers krijgen 4 dagen per week taalles. Daarnaast wordt er elke week 5 uur aandacht besteed aan bewegen, werk en omgaan met geld. Na deze eerste intensieve weken worden taallessen buiten werktijden georganiseerd. Deelnemers doen dan een vorm van participatie; betaald werk, stage lopen, een werkervaringsplaats of vrijwilligerswerk. Een Avres jobcoach begeleidt ze hierbij. Het traject duurt in totaal vier maanden.

Beter Nederlands

De groep deelnemers is divers. Zo is er een Afghaanse stukadoor, een Syrische elektricien, een Syrische boekhouder, een Eritrese winkelmedewerker en een huisvrouw uit Syrië. Ook het taal- en opleidingsniveau varieert. Bij de selectie keek VluchtelingenWerk vooral naar ‘leerbaarheid’. Bij afronding bleken alle deelnemers de Nederlandse taal veel beter te beheersen. 

Volgende stap: werkervaringsplaats

Vanaf 1 maart zijn veel van de deelnemers gestart in werkervaringsplaatsen. Op die ervaringsplek worden ze drie maanden lang begeleid door een jobcoach van Avres. Een mooi voorbeeld hiervan is Zina, die aan de slag ging bij bloemist Distel en Mirt. (zie video hieronder)

Over de taalsnelweg

Veertig statushouders uit de regio hebben dankzij de 'Taalsnelweg naar Werk' de kans om snel in te burgeren en werk te vinden. De Taalsnelweg is een samenwerking tussen Avres, VluchtelingenWerk en de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Het ministerie stelde 275.000 euro beschikbaar voor een proef van één jaar.