Vind je het moeilijk om werk te vinden dat bij je past? Lukt het niet om een baan te behouden? Loop je steeds vast op het gebied van werk? Dan kun je misschien wat extra hulp gebruiken. Een jobcoach die je verder helpt bijvoorbeeld. Een aangepaste werkplek of meer uitleg tijdens het werk kan ook het verschil maken. Je kunt eens nagaan of je in aanmerking komt voor een doelgroepverklaring.  

Zo’n doelgroepverklaring is een registratie bij het UWV (in het doelgroepregister). Met deze verklaring heb je recht op de hulp van een jobcoach. Ook zijn er voordelen voor de werkgever die jou in dienst neemt.  Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Doelgroepverklaring aanvragen

Je vraagt de doelgroepverklaring aan op de website van het UWV. Het UWV noemt dat op hun website Aanvragen beoordeling Arbeidsvermogen(externe link). Voor deze aanvraag heb je een DigiD nodig.
Na de aanvraag volgt een gesprek bij het UWV. Hierbij kan eventueel iemand van Avres aansluiten. Tijdens dit gesprek vertel je waar je tegenaan loopt en het UWV besluit of je een doelgroepverklaring krijgt.

Voordelen Doelgroepverklaring

Als je een Doelgroepverklaring hebt, biedt dat voordelen voor jou en voor je (toekomstige) werkgever. Je krijgt hulp van een jobcoach bij het vinden van werk. De jobcoach helpt ook je werkgever met tips en adviezen, zodat je helemaal tot je recht komt. Daarnaast krijgt de werkgever enkele financiële voordelen. 

Doelgroepverklaring = Indicatie Banenafspraak

Doelgroepverklaring is een ander woord voor Indicatie Banenafspraak. De Banenafspraak is een afspraak die de regering en werkgevers met elkaar hebben gemaakt. Daarin hebben de werkgevers beloofd dat ze een baan bieden aan mensen, die wat extra hulp nodig hebben. Zo’n baan noemen we ook wel een Garantiebaan.

Doelgroepregister

Het UWV houdt bij wie in Nederland allemaal een Doelgroepverklaring heeft. Dat doen ze in het Doelgroepregister.