Vrouwelijke statushouders vergroten kansen op arbeidsmarkt (28-05-2018)

Vorige week zijn we met FynesFitness met het programma EVA gestart: Educatie voor Vrouwen met Ambitie. Dit programma geeft vrouwelijke statushouders de handvatten een opleiding te volgen of (vrijwilligers) werk te doen. Dat vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt.
Vaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden zijn nodig om de stap naar (vrijwilligers)werk of opleiding te kunnen zetten. Die vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het EVA programma. Daarnaast verkennen de vrouwen hun toekomstmogelijkheden, ontwikkeling en mogelijke zelfstandigheid. Bijzonder aan de EVA aanpak is daarnaast de aandacht voor een gezonde leefstijl.

Vrouwen komen in beweging

“Uit ervaring weten we dat mensen die letterlijk in beweging komen, ook op andere vlakken sneller vooruitgang boeken. Daarom maakt een dagdeel beweging per week onderdeel uit van het EVA programma.” vertelt Bettina Bruno projectmanager bij Avres. “Beter leren lezen en schrijven in de Nederlandse taal beslaat ook een dagdeel per week. Daarnaast is er aandacht voor een gezonde lijfstijl door samen te koken. Het programma duurt in totaal 16 weken. De deelnemende vrouwen kwamen maandag 17 mei voor het eerst bij elkaar voor een informatiebijeenkomst. De belangstelling was groot en we gaan met een groep enthousiaste vrouwen van start!”

Samen werken aan EVA

FynesFitness neemt het beweegdeel van het programma voor haar rekening en besteedt daarnaast aandacht aan voeding. Eigenaresse Louise Fynes is enthousiast over de EVA aanpak, die goed aansluit op haar beweegprogramma. EVA is ontwikkeld door de Stichting Lezen & Schrijven, waar Avres in verschillende projecten samenwerkt om klanten te helpen de (Nederlandse) taal beter te spreken, lezen en schrijven. Andere samenwerkingspartners in dit programma zijn de Gemeente Gorinchem, Gorinchem Beweegt, VluchtelingenWerk, het Da Vinci College en andere partners.