Gezamenlijke bedrijfslocatie Attema en Avres (21-03-2018)

“Efficiënt productieproces én meer aandacht voor ontwikkeling van mensen”

Attema en Avres geven hun samenwerking een unieke nieuwe invulling: aan de Schelluinsestraat openen de producent en het leerwerkbedrijf een gezamenlijke bedrijfslocatie. Hier krijgt Attema de volledige verantwoordelijkheid voor een efficiënt productieproces, terwijl Avres zich volledig focust op de begeleiding en ontwikkeling van mensen. Een win-winsituatie waar beide organisaties hoge verwachtingen van hebben.

“Attema en Avres werken al jarenlang samen als opdrachtgever en leverancier”, vertelt Manager Werk Gert-Jan Toonen van Avres. “In ons eigen gebouw voeren we in het verlengde van Attema’s productieproces montage en inpakwerkzaamheden uit. Maar eigenlijk zijn wij geen productiebedrijf; het is onze taak om mensen te ontwikkelen. In deze nieuwe constructie doet iedereen precies waar hij goed in is: Attema gaat over het productieproces, de logistiek en de planning, terwijl Avres zich bezighoudt met de ontwikkeling van de mensen op de ruim 60 arbeidsplaatsen.”

Logische stap

“Voor ons is het een logische stap”, vertelt Hoofd Logistiek Jan Sterrenburg van Attema. “Onze markt is enorm in beweging. We moeten blijven innoveren en producten in kleine series assembleren. Omdat we productiewerk hebben uitbesteed door heel Nederland, hebben we weinig invloed op continuïteit, snelheid en kwaliteit. Op de nieuwe, gezamenlijke productielocatie hebben we dat allemaal wél zelf in de hand. En Avres zorgt voor de bemensing en voor de begeleiding.” 

Uniek in Nederland

Deze manier van samenwerken is uniek in Nederland. Sterrenburg heeft er hoge verwachtingen van: “Het levert ons efficiencywinst op, want we hebben het proces in eigen beheer. Daar komt bij dat het beter is voor het milieu, want we hoeven minder vrachtwagens door het land te laten rijden. Tot slot is het goed voor de mensen zelf. Zij worden ‘medewerkers’ van Attema, en dat geeft vaak een gevoel van trots. Bovendien profiteren ze van de doorgroeimogelijkheden die ons bedrijf ze biedt. Iemand zou van een beschutte werkplek – de voormalige sociale werkplaats – bij ons kunnen doorgroeien naar een reguliere baan.”

Maatschappelijke winst

In die ontwikkellijn zit ook voor Avres de grote winst, legt Toonen uit. “We werken bij Attema nadrukkelijk niet alleen met beschutte werkplekken, maar bijvoorbeeld ook met mensen die uit een uitkeringssituatie komen. Eigenlijk hebben we voor al onze doelgroepen wel een plek bij Attema. Voor al die mensen geldt dat ze bij een regulier bedrijf de beste kansen hebben om te groeien en zich te ontwikkelen.”