De TOZO 5 regeling stopt per 1 oktober 2021. Heeft u als zelfstandige te weinig inkomen om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien? Hier leest u wat nu uw opties zijn.

Aanvraag bijstand, omdat u stopt met uw onderneming?

Heeft u TOZO 5 ontvangen en kunt u vanaf 1 oktober 2021 niet in uw eigen levensonderhoud voorzien? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering of een Ioaz-uitkering. Aan een bijstandsuitkering zijn wel andere voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld:

  • U mag maar tot een bepaalde hoogte spaargeld of andere bezittingen hebben
  • U bent verplicht om zo snel mogelijk werk in loondienst te vinden
  • U mag geen fulltime zelfstandig ondernemer zijn en u moet uw onderneming uitschrijven bij de Kamer van Koophandel

U kunt contact opnemen met het Adviespunt Zelfstandigen van Avres voor de aanvraagprocedure.

Toch doorgaan als zelfstandig ondernemer?

Wilt u vanaf 1 oktober 2021 toch doorgaan als zelfstandig ondernemer en u heeft te weinig inkomen om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien?

Dan adviseren wij u ook contact op te nemen met het Adviespunt Zelfstandigen van Avres. U krijgt dan informatie over bijstand voor zelfstandigen (Bbz) en de te volgen aanvraagprocedure.

Strengere voorwaarden

Vanaf 1 oktober 2021 gelden strengere voorwaarden bij het aanvragen van inkomensondersteuning voor zelfstandigen dan bij de TOZO regeling. Uw onderneming moet bijvoorbeeld levensvatbaar zijn om in aanmerking te komen voor inkomensondersteuning.